Vi pysslar vidare

Äntligen har det börjat bli några läktar för takpannorna på det "gamla" taket. Barnvakt och hjälpsnickare var här i eftermiddags, och det är nog vad som krävs för att det ska bli något gjort här. Vi började med att lägga pannor på det nya taket mot norr, men avbröt oss när vi kom på att ventilation till badrum och köksfläkt inte fått sina hål i taket än. Frågade senare svågern om saken, men han tyckte att man bara skulle fortsätta med pannorna och senare flytta undan dem när behov uppstår. Detta får alltså bli morgondagens uppgift, "De Hjälpande Händerna" har lovat att komma tillbaka.

Hänt i veckan

Ledsen att det dröjer mellan uppdateringarna ibland, tiden räcker helt enkelt inte till ibland. Senaste veckan har vi fått bjälklaget klart, fönster och entredörr monterade, isolering (delvis) i väggarna, hängrännor uppsatta. Alltså egentligen mest kompletteringar av vad som påbörjades veckan innan.
Innerväggarna börjar ta form; hallen på bottenvåningen:
435652-33
Toalett till höger, köket till vänster.

Sovrum på övervåningen:
435652-31

Övervåningens badrum:
435652-32
Det blir badkar under fönstret, toa och handfat vid de närmsta slangarna.

Kommande vecka får vi klara oss utan snickarna, det har blivit dags för elektrikern att lägga en kabel.
Gamla takpannor ska läggas och nya ska levereras. Läkten som jag hävdade skulle spikas upp denna vecka ska vi väl äntligen försöka att få upp.
Dessutom börjar tiden för "Den Stora Rivningen" att närma sig, när vi ska ta bort det sista av vägg och tak som skiljer gammalt från nytt, när vi får se om det går att passa ihop huskropparna till en enhet.
Ruskigt spännande!

Trött måndag? -Inte!

Bygget rusar vidare: Snickarna har satt in fönster (inte alla) och börjat bygga väggar till toaletten på bottenvåningen.
 Svågern har varit här och börjat hänga rännor. 
I morgon kommer rörisen (babords-babian) för att börja med badrummen, snickarna ska sätta in ytterdörren mot norr och jag ska börja byta läkt på gamla taket (om jag får för barnen....)

Bjälklag

435652-29
Avväxlingsbalken och bjälklaget, nu har vi två våningar!

Exteriör 2008-04-21:
435652-30

Helgresume´

I fredags kom Lasse Lastbil med sin suveräna kran och lyfte in avväxlingsbalken:
435652-25435652-26
En lysande insats, Lasse!

I lördags hade vi lurat hit frivilligarbetare med löfte om taklagsfest. Mycket jobb och lite fest blev det.....
435652-27
Vi (jo, eder förtrogne tog också ett handtag här och där) rev yttertak, panel och isolering på den del av huset som numera står inomhus.

I söndags kom några av frivilligarbetarna tillbaka och flyttade takpannor från gamla taket till norra sidan av det nya.
435652-28
De hade dessutom mat med sig och bjöd på!
Barnvakten/kokerskan har jag ingen bild på, men hon fanns också tillhands hela helgen.

Stort tack till alla inblandade, skulle aldrig klara oss utan er!


Vi ska INTE tälta (idag åtminstone)

Idag blåste tältet omkull. Två av öglorna till staglinorna gick av, och benen längs ena långsidan vek sig inåt. Kanske hade det gått bättre om vi förankrat benen stadigare och inte med de bifogade tältpinnarna. Vi får rädda vad som räddas kan i helgen.

Isoleringen har levererats enligt planen, taket är klart så när som på pannor och plåt, och gips saknas bara på gaveln mot väster. Där ska i morgon en åtta meter lång järnbalk stickas in för att bära upp övervåningens golv, och sen kan det sista gipset monteras. Därefter börjar inomhussäsongen!

Vi ska tälta!

Idag har partytältet från Biltema, i vilket målningsarbetena kommer att utföras, monterats. Inte utan problem kan jag säga. Rörställningen var så ranglig att vi fick tejpa ihop skarvarna, annars föll de isär. Fattas nu bara att eländet blåser bort inatt.

På huset fortgår snickerierna, främst med takläggning. Takstolarna mot söder är klara, och råsponten halvvägs. Nio fönster har levererats.
435652-24

Mera reglar och gips

Sedan sist har väggen mot norr fått alla sina gipsskivor, och bärläkt för panelen är påspikad. Mot söder har väggen reglats och gipssättningen påbörjats.

Familjen poserar framför det blivande köksfönstret:
435652-23

Måste medge att hålet inte ser lika imponerande ut på bild. I verkligheten är det magnifikt, stort som en garagedörr!
Mera material har levererats igen, syllar till övervåningens golv, ytterligare en pall gips (nr.2 av 5) och bärläkt. På torsdag kommer isoleringen. Sedan väntar vi väl på panel, takpannor, fönster och liteannat. Köksinredning t.ex.

Snickarna lovar att skalet ska vara tätt till helgen, och att vi alltså borde börja riva den gamla utbyggnaden.

Finns intresse för en taklagsfest/rivningsorgie nu i helgen? Planerna är lite lösa än så länge, men intresserade kan väl höra av sig? Innehavare av kofötter har förtur!


Takad, pappad och klar

Ni som gillar Kenneth & The Knutters vet vad jag menar....
Tja, egentligen snackar vi norra halvan av taket:
435652-21435652-22
Utsidan                                                     Insidan

Ytterligare ett halvt tak är utlovat till nästa vecka, vilket också borde innebära vägg i söderläge.
Det lär ska levereras mera gips, och en hel massa isolering också. Köksfönstret, 3x2m har redan
kommit. Lyckligtvis är tomten stor, men åtkomligheten är inte den bästa, så logistiken är problematisk; mycket måste nog bäras för hand, fast snickarna ser muskulösa ut, så det ska nog gå bra.

Vi har dessutom en nyhet att ropa från taket:
Bebisen tog sina första steg idag (lördag 13/4), så nu är hon kanske ingen bebis längre? Vad heter "toddler" på svenska?

Väggar och tak

Idag har grabbarna börjat lägga spontat virke på taket, och dessutom monterat en remsa takpapp. Vidare har de skruvat en rad gipsskivor längs norra väggen, så visst är rubriken korrekt, men kanske en smula missvisande. 
Inget av det är ju klart, men det har åtminstone börjat!

De visuella skillnaderna är dock ganska små, så jag struntar i att visa några bilder idag. Kanske i morgon?Vad stort det blir!


Nu rör det på sig! Den tolv meter långa limträbalken som taket ska vila på lyftes idag på plats av tappra män i regn och rusk:

image19

Däreter börjar taket ta form. Eftersom innertaket ska bli ett snedtak ända upp i nock blir det inga traditionella takstolar.
image20

Det känns plötsligt väldigt stort! När det bara var plattan gruvade jag mig för att vi tagit till för lite, men det har gått över nu.
 Istället ska jag gruva mig för andra bekymmer, tror jag; Hur ska dockningen gå? Och allt material som kommer, var ska det förvaras? När ska man beställa köksinredning, och var ska DEN i så fall förvaras om den kommer innan själva köket är byggt? Och framför allt: kommer vi nå´nsin att kunna betala allt det här?

Äntligen tredimensionellt!

image19

Med lite god fantasi kan man nog gissa vad det ska bli?

Jo, det HAR börjat...

....men det syns inte. Snickarna har mätt, räknat, sorterat materialet och byggt en byggnadsställning.
Men imorgon blir bygget förhoppningsvis mer tredimensionellt. Vi har förhoppningar om att få en vägg, eller åtminstone reglar, resta.

Det händer grejer

Vår stora blågran som jag tidigare nämnt finns inte mer. Den föll igår, och ska kvistas (delvis gjort), kapas och klyvas till ved så fort vi får tid. Enbuskarna som stod ivägen är flyttade, och har åtminstone inte dött än....

Hela söndagens förmiddag har tillbringats i simhallen, Junior var med på skolsimmet. Vi kom dit 8.30, och hans heat simmades redan 12.00 (ca). 
Nåja, dagen erbjöd lite husbyggaraktiviteter också, när vi kom hem från simmet (via middag hos Farmor) levererades just ytterligare byggmaterial (på en söndag!), bl.a. en tolv meters limträbalk som ska ligga i taknocken. Jag var med och lyfte, den var INTE lätt.

Kvällen har ängnats åt förberedelser för ommöblering i övre hallen, en hylla i sovrummet har demonterats för att ge plats åt skötbord och torktumlare. Var vi ska ställa hustruns moraklocka har jag ingen aning om.

I morgon återkommer snickarna för att börja bygga stommen, det börjar bli spännande!

Till sist kan jag inte undanhålla er en utsiktsbild från taket:
435652-17

Rivningen går vidare

I fredags fick vi äntligen ner takpannorna, (Tack för hjälpen, Farfar!). Den övervägande delen klarade färden nerför stegen, och kommer att återanvändas. Övriga pulveriseras till markfyllning av Junior.
435652-16435652-18
Takinspektören.                                        Demolition man.

Klar-snack

I helgen rev vi det sista av yttre panelen och ett lager isolering på den del av huset där den nya huskroppen ska dockas. Fram kom en gammal panel och ytterligare ett lager isolering. Än kan det bli kallare i Vasebo!

Med benäget bistånd blev veden färdigkluven idag. Stort TACK! till alla inblandade för en storartad insats, det var en tung börda som lyftes!

RSS 2.0