Hål i väggen

Som en av er uppmärksamma blogg-besökare påpekade idag var det ett tag sen jag uppdaterade, men om man läser RIKTIGT noga vet man ju att det är en tämligen sporadisk blogg jag bedriver. Misströsta icke, när något av vikt händer ska ni få veta. (Fast kanske lite senare....).

Nu har han i alla fall kommit, han som vi alla väntat på. Nej inte tomten, snickarn. I eftermiddags stod han här, redo att sätta igång! Han snickrade raskt ett hål i väggen och sen var det kväll....
Nja, hålet är ännu inte genomgående, och han lovade att återkomma imorgon och avsluta jobbet, så när jag återvänder hem efter arbetet i morgon räknar jag med att provöppna dörren och premiärgå nya entren.

Så här ser det ut just nu:
435652-7

Resten av veckan lär gå åt till att försöka demontera och återanvända yttertrappan, fast jag är än så länge ganska skeptisk. Watch this space!

Läget 18/2

435652-6

Några dörrsnickare har ännu inte dykt upp (dörrarna ligger där bredvid stegen), men vi kunde inte hålla oss utan rev av altantaket i alla fall. Nu syns det i alla fall att vi börjat!

Jo det ska vara "dörrarna", vi ska ha en mot norr och en åt söder. Dessutom kommer den befintliga dörren återanvändas som dörr till pannrummet (nuvarande köket) så att vi slipper släpa ved genom resten av huset. Inbrottstjuvarnas fackförbund kommer säkert att skicka tackkort....

Offerten från elektrikern har vunnit bifall, så nu är alla hantverkare klara, om man inte skulle ta och anlita en inredare också???

Dagens möte med kommunen avlöpte utan mankemang, de hade lite synpunkter på ventilationen. De tyckte inte att självdrag var tillfyllest, så nu skaffar vi väl en fläkt.

Alla hjärtans dags-rapport

Vi har fått kallelse till byggsamrådsmöte med kommunen på måndag. Det såg svulstigt och formellt ut, och nog oroade man sig lite för alla kontroll- och övervakningsformulär som skulle behandlas. Men entreprenören har lovat att fixa alla papper, och allt jag behöver göra är att gå dit, luta mig tillbaka och dricka lite kaffe. (Ska nog ta med anteckningsblocket, i alla fall....)

Ytterdörren är förvarnad, och lär ska levereras i morgon. Snickarna kommer så fort de får tid och monterar densamma, och sen kan vi äntligen börja riva altantaket. Gissa om Junior längtar?

Förhoppningsvis blir kommande helg den sista "trädfällarhelgen". Sen ska vi bara kapa, köra hem,klyva och stapla veden också, sysselsättning saknas inte....

Första rivningsbilderna

Nu var det bestämt ett tag sen mitt förra inlägg. Misströsta icke, det har inte hänt så mycket heller. Bromsklossen  har varit eldemontering. Jag provade att öppna eldosan till ytterbelysningen i skenet från en ficklampa hållen av sonen, men beslutade raskt att vänta tills ett läge med dagsljus uppenbarade sig. Hittills har ju helgernas ljusa timmar ängnats åt skogsavverkning i skogarna i norr, men så blev barnen sjuka, så i söndags blev vi kvar hemma.

Hur som helst syns det forfarande ingen större skillnad:
435652-4

Räcket och den närmaste fönsterrutan är borta, och alltså ytterbelysningen förutom lampan alldeles utanför dörren som jag kopplade in igen.
Taket får vara kvar tills den nya dörren monterats. Eftersom tillbyggnaden ska bli alldeles utanför befintlig dörr kommer den nya att monteras i  söderläge, på den plats där initierade besökare vet att tidigare grillen varit parkerad, alltså till vänster på bilden nedan:
435652-5
Ja, grillen har förstås stått på utsidan...

I övrigt har vi satt upp en barngrind på övervåningen och börjat städa i garaget.
Grävarn har varit på besök och han ser inga hinder för att börja enligt tidigare tidsplan, d.v.s. så fort mars månad har brutit ut.
Håller tummarna för att vädret består....

Ett infriat löfte

435652-3435652-3

Detta föreställer vårt "garderobsbadrum" och vårt "pannrumskök", vilkas blotta existens närmast kräver en tillbyggnad.

För övrigt har det börja röra sig så smått, de första stapplande rivningsstegen har tagits, då räcket till altanen har demonterats. I förrgår signerade vi kontraktet med entreprenören, och i övermorgon kommer en elektriker hit för att eventuellt ta värvning.
I morgon kommer en entre´dörr att beställas. Leveranstiden är beräknad till två veckor, och när den är monterad kan väl äntligen bygget börja på allvar.

Tydligare förklaring

Tänkte ge en kort bakgrund till varför vi ska bygga ut huset: Vår bostad är ett äldre hus, byggår ca. 1900. Bostadsytan är omkring 100 m² fördelade på kök, hall och vardagsrum på bottenvåningen, och badrum samt två sovrum på övervåningen.
Den primära orsaken till utbyggnaden är att familjen har expanderat från tre till fyra personer (och en katt), och att åtminstone barnen så småningom bör ha egna rum. Dessutom är huset omordernt, värmepannan står i köket och badrummet fanns aldrig på originalritningen, så det har klämts in senare, i en garderob på övervåningen.

Ursprungstanken var att bygga till ett rum åt något håll, samt att mordenisera köket. Sedan dess har planerna eskalerat en smula. När ritningen var klar hade vi ritat in nytt kök och toa/dusch på bottenvåningen och ett stort badrum och två sovrum på övervåningen, vilket mer än fördubblar den ursprungliga boytan.

Bilderna jag tänkte förevisa blev inte riktigt vad jag tänkt mig, så jag ber att få återkomma i ärendet.

RSS 2.0